UNIVERS THARRATS (EXPOSICIÓ CENTRAL)

Una visió renovada més enllà del Tharrats conegut
del 24 de novembre de 2018 al 3 de març de 2019

Joan Josep Tharrats (Girona, 1918 – Barcelona, 2001) és un dels creadors més interessants i polièdrics del panorama cultural català de la postguerra civil ençà. El centenari del seu naixement i la seu de la Fundació Tharrats d’Art Gràfic a Pineda ens ofereixen una oportunitat única per a explicar, per enèsima però alhora primera vegada, la riquesa del seu univers creatiu.
La mostra transmetrà una visió renovada del “fenòmen Tharrats”. Joan Josep Tharrats és molt més que un pintor, moltíssim més que “l’impressor de Dau al Set”. Tharrats és un fenomen cultural, un univers creatiu que podríem estructurar, bàsicament, en quatre grans apartats: Artista plàstic, dissenyador gràfic, escriptor i emprenedor cultural.
L’objectiu és fer comprendre al visitant les múltiples facetes creatives de Joan Josep Tharrats, mitjançant una metodologia expositiva tan rigorosa com amena i pedagògica.

.

Guia de l’exposició

Presentació Novembre de 2018. Fundació Tharrats d’Art Gràfic de Pineda de Mar, Pineda de Mar.
Es farà un acte on es presentarà el catàleg de l’exposició principal o, arribat el cas, del conjunt dels actes realitzats durant el Centenari.
Data 24 de novembre de 2018 a 3 de març de 2019
Lloc Fundació Tharrats d’Art Gràfic de Pineda de Mar
Comissari Ricard Mas
Conferència central Joan Josep Tharrats: l’artista, el dissenyador gràfic, l’escriptor i l’emprenedor cultural. Per Ricard Mas.
Taula rodona  Tharrats revisitat. Revisió critica entre tres experts on s’abordarà Tharrats des d’una perspectiva analítica que, a part d’aportar els arguments reivindicatius que hagin justificat la celebració del Centenari, ha de servir per obrir nous camps d’estudi lligats a la seva figura, com a part d’una nova etapa de la Fundació.
Visites guiades a càrrec del comissari de l’exposició.

THARRATS, COSMOS I ART GRÀFIC

Obra gràfica del fons de la Fundació Tharrats
del 23 de juny al 7 d’octubre de 2018

L’exposició partirà d’una selecció dels propis fons d’obra gràfica de la Fundació Tharrats de Pineda de Mar, on es mostrarà l’interès que Tharrats va manifestar per tot allò que envoltava l’observació de l’univers i dels seus misteris: els astres, la ciència, l’astronàutica, etc. A part de les estampes soltes de temàtica sideral, a l’exposició s’hi mostraran algunes de les sèries significatives que van conformar aquest interès: «Homes i estrelles», «Gènesi» i «Zodíac».
L’exposició inclourà, també, una secció amb una clara voluntat didàctica que mostrarà obres gràfiques d’altres artistes i on es farà un breu repàs de les diferents tècniques d’allò que comunament s’entén com a art gràfic. Aquest apartat oferirà l’oportunitat de conèixer, en el context de la mostra, els diferents procediments emprats en l’edició d’obra gràfica original.

.

Guia de l’exposició              

Data 23 de juny a 7 d’octubre de 2018
Lloc Fundació Tharrats d’Art Gràfic de Pineda de Mar
Comissari Lluís Ivern
Visites guiades a càrrec del comissari de l’exposició.
Taller de gravat i impressió L’exposició es complementarà amb unes visites guiades on també s’explicaran les principals característiques de cada procediment a partir de l’obra i l’artista exposat. Alhora s’oferirà també la possibilitat d’experimentar algun dels procediments mostrats, amb la programació d’un taller pràctic relacionat amb algunes de les estampes presentades.
Conferència ENTRE LA CIÈNCIA I L’ART, EL LLEGAT DEL TELESCOPI HUBBLE a càrrec d’Armand Oliva, astrònom de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell

TOT MESURANT L’UNIVERS a càrrec del Dr. Eduard Gallego, professor del departament de Matemàtiques de la UAB

LES ARTS DEL LLIBRE AMB THARRATS I DAU AL SET

Llibres d’artista, cartells i publicacions d’alumnes d’Arts del Llibre de «Llotja» i originals de la revista Dau al Set

del 28 d’abril al 10 de maig de 2018

Prenent com a punt de partida la relació de Tharrats amb el gravat i l’edició d’art, els alumnes del Conservatori de les Arts del Llibre de l’Escola Superior de Disseny i Art «Llotja»1 que treballen en projectes sobre el llibre d’artista combinant les tècniques de gravat, litografia, serigrafia i tipografia amb l’enquadernació, han desenvolupat un projecte a partir de les publicacions de la revista Dau al Set. El resultat d’aquesta proposta es presentarà en l’exposició on, a part dels treballs realitzats, també s’hi podran veure exemplars de bona part dels números de Dau al Set, per tal de contextualitzar les propostes realitzades.

L’exposició també inclourà textos d’Arnau Puig sobre Dau al Set i Tharrats realitzats expressament per aquesta ocasió.

.

Guia de l’exposició
 

Presentació Fira Arts Libris
Data i lloc 23 d’abril. Arts Santa Mònica, Barcelona
Exposició
Data 28 d’abril a 10 de juny de 2018
Lloc Fundació Tharrats d’Art Gràfic de Pineda de Mar
Comissaris Anna Comellas, Maria Lucas i Lluís Ivern
Visites guiades a càrrec d’Anna Comellas, coordinadora d’Arts del Llibre de l’ESDA “Llotja”
DAU AL SET

38è MINIPRINT INTERNACIONAL DE CADAQUÉS I THARRATS

El Mini Print Internacional de Cadaqués, se suma a la celebració realitzant una exposició on es farà palesa la vinculació de Tharrats, del Miniprint i de Cadaqués, com a contribució d’aquest certamen internacional, degà en el seu gènere, al Centenari de l’artista.

Data: del 19 d’octubre a l’11 de novembre de 2018
Lloc: Fundació Tharrats d’Art Gràfic de Pineda de Mar

ASTEROIDE PENADÈS

Amb motiu de l’exposició «Tharrats, cosmos i art gràfic», el pintor i escultor Agustí Penadès farà la seva contribució al Centenari amb la realització d’una escultura de ferro de 250 cm. de diàmetre, com a homenatge a la figura de Tharrats. La peça s’ubicarà en un indret de la Plaça Catalunya de Pineda, on està situada la seu de la Fundació que porta el seu nom.

Data: des del 23 de juny de 2018
Lloc: Plaça Catalunya. Pineda de Mar

PINEDA MAR DE FLORS

En el marc de la segona edició de la mostra de creació al carrer “Pineda Mar de Flors”, l’activitat tindrà com a tema, en aquesta ocasió, la figura de Joan Josep Tharrats. En aquest sentit la presència de l’artista en l’espai públic: instal·lacions efímeres, performances o qualsevol de les accions que es realitzin, contribuiran a acostar la figura de l’artista i de la Fundació a la població local.

Dates: del 19 al 21 de Maig de 2018
Lloc: Espai públic i comerços de Pineda de Mar
Organitza: Ajuntament de Pineda de Mar i Setartestudi
Organització tècnica: Sílvia Grau

Creacions artístiques amb flors, tallers de grafits i d’estampació floral són algunes de les propostes d’aquesta edició

Els propers 19, 20 i 21 de maig «Pineda Mar de Flors» guarnirà de color i d’olor les places i edificis emblemàtics de Pineda de Mar, amb muntatges artístics de base floral. Enguany se celebra dins del marc de la commemoració del centenari de Joan Josep Tharrats i per aquest motiu, l’activitat tindrà com a fil conductor la figura de l’artista.

La mostra creativa d’art floral està coorganitzada per l’Ajuntament de Pineda de Mar i Setartestudi, i compta amb la participació creativa del col·lectiu artístic Artdenou, el col·lectiu de fotògrafs de Pineda, el batxillerat artístic de l’Institut Euclides i l’Escola de Disseny Floral i Paisatgisme de Barcelona. A més, com l’any passat, una trentena d’establiments del nostre municipi guarniran amb composicions florals els seus locals i aparadors.

Aquest any com a novetat, s’impartiran diversos tallers on els participants podran aprendre l’art del grafit, l’estampació floral i col·laborar en la construcció d’un parterre situat a la plaça d’Espanya. Els restaurants de Pineda de Mar, Can Formiga, Diagonal, El Gínjol i Pura Brasa s’han adherit a l’esdeveniment oferint plats que tenen les flors com a ingredient principal.

La inauguració es farà el matí del dissabte 19 de maig a les 11:00 h. a la plaça de Catalunya, la qual donarà el tret de sortida a un recorregut per les diverses instal·lacions artístiques, amb les explicacions dels mateixos autors.

Espais amb instal·lacions florals

El municipi comptarà amb nou emplaçaments on es podran contemplar diverses creacions d’art floral:

  • CAN JALPÍ (edifici situat la carretera N-II, al costat de la benzinera de l’Església Santa Maria): amb l’obra «Metamorfosi» a càrrec dels alumnes del batxillerat artístic de l’Institut Euclides, Andrea Medrano; Jennifer López; Sara Giménez; Judith Carrasco; Alex García, Alba Mesas, Maria de Santos; Ainoa Giménez; Mari Luz Gaúna; i Irina Perarnau coordinats per la Gemma Paricio.
  • CAMPANAR DE L’ESGLÉSIA de Santa Maria: amb l’obra «Florrats de Mar» a càrrec dels artistes Enric Rissech i Sílvia Grau.
  • PLAÇA DE CATALUNYA:amb l’obra «Enfilant Colors» a càrrec de l’Abril Art Floral.
  • CAN COMAS (Pl. de Catalunya):amb l’obra «Trencadís, de la terra al cel» a càrrec dels alumnes de l’escola de Disseny Floral de Barcelona, coordinats per l’Alfonso Benavente i Irati Tamarit.
  • PLAÇA DE LES MÈLIES:amb l’obra «Joc de Daus» a càrrec dels artistes Joan Rodés i Jèssica Ayala.
  • ESPAI SARA LLORENS(Antiga Biblioteca, a la Plaça de les Mèlies): amb l’obra «Maculatures» a càrrec de les artistes Mary Heredia i Farnés Foncillas.
  • PLAÇA DE LES PALMERES:amb l’obra «Tharrats entre el Cosmos i el Mar» a càrrec dels artistes Eusebio Pascual Maifren i Manel Mestre.
  • PLAÇA DEL MAR: amb l’obra «Portes al Mar» a càrrec dels alumnes del batxillerat artístic de l’Institut Euclides Pau Bedmar; Josué Vera; Marina Arrebola; Ariadna Castillo; Alma Medina; Clàudia Navarro Quintana i Pau Aguilar coordinats per la Gemma Paricio.
  • PLAÇA DE SANT PERE PESCADOR: amb l’obra «Un Tharrats de Flors» a càrrec del Col·lectiu fotògrafs de Pineda.
  • Joel Estrella; Àngel Pontaque; Max

Establiments comercials que hi participen

Abril art floral, AXA Assegurances, Ben jugat, Biblioteca Serra i Moret, Bicis Poch, Botiga NOÊM, Can Formiga, Caprici, DeCastro&Uviedo, El Gínjol, Estació de servei Mas Roger, Estanc Jordi Bordas, Farmàcia Costa, Fleca Can Tomàs, Glamour, Herbes, Kids&Us, Maribel POLETE’S, Myway, Niko& S, Nou Estil, Pastisseria Sauleda, Restaurant Diagonal, Restaurant Pura Brasa, Rostisseria Tiberi, Setartestudi, Sonia AureaCakes, TahyNails, Velasco Joiers i Zafiro Tours.

Ajuntament de Pineda de Mar

                      Col·laboren:

Col·laboren amb Fundació Tharrats